MCL gaat afgekeurde operatie-instrumenten ter recycling aanbieden

24/07/2019

In het MCL gaan afgekeurde operatie-instrumenten straks een tweede leven tegemoet. Met “circulair instrumentbeheer” van Van Straten Medical kan een groot deel van het afgekeurde instrumentarium worden gerepareerd. Operatie-instrumenten die niet meer aan de normen voldoen, worden omgesmolten en krijgen een tweede leven als nieuwe medische instrumenten, spoelsystemen, draadmanden en onderdelen. Het MCL is het eerste ziekenhuis in Noord-Nederland dat met dit systeem gaat werken.



























De levensduur van de meeste operatie-instrumenten is rond de tien jaar. Tangetjes, scharen, naaldvoerders, sperders en dergelijke worden vervaardigd van zeer hoogwaardige metalen. In het MCL is de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) verantwoordelijk voor het dagelijks reinigen en steriliseren van materialen. Charmaine Betzema, projectmanager operatiecentrum, heeft het instrumentariumbeheer onder haar hoede. Zij heeft dit project uitgewerkt en geïntroduceerd op de OK. “Medische instrumenten moeten vanzelfsprekend aan zeer strenge normen voldoen. Anders worden ze buiten gebruik gesteld. In de praktijk betekent dat vaak: ze worden afgevoerd als oud metaal. Eigenlijk jammer.”

Nieuwe instrumenten
Dat gaat nu veranderen. In samenwerking tussen het operatiecentrum en de Medisch Instrumentele Dienst (MID) worden de afgekeurde instrumenten van het MCL opgenomen in het programma “Circulair Instrumentbeheer” van Van Straten Medical, producent, reparateur en leverancier van chirurgisch instrumentarium. Een groot deel van deze instrumenten wordt gerepareerd: “Zo’n 85 procent van de afgekeurde instrumenten is na revisie en reparatie gewoon weer als nieuw en voldoet aan alle veiligheidseisen,” aldus Bart van Straten, General Manager van Van Straten Medical. “Het deel dat echt niet meer voldoet, wordt omgesmolten. Van deze grondstof maken we weer nieuwe medische producten.”

Van Straten: “Samen met Tim Horeman voer ik vanuit de TU Delft meerjarig onderzoek uit om de effectiviteit van dit circulaire instrumentbeheer aan te tonen. In 2018 en 2019 hebben wij wetenschappelijke experimenten gedaan en praktijkgerichte businesscases uitgevoerd. De conclusie was dat het circulair recyclen van een soort van het ziekenhuisafval, in dit geval instrumentarium, enerzijds tot kostenbesparingen kan leiden in het ziekenhuis, en anderzijds afvalverspilling voorkomt.”

1.700 instrumentensets
Omayra Nooitgedagt, beleidsadviseur Duurzaamheid/MVO van het MCL: “Het MCL wil de zorg voor het milieu zoveel mogelijk in alle aspecten en effecten van de bedrijfsvoering tot uiting laten komen. Het beperken van afval is één van die aspecten. Dit circulair gebruik van kostbaar medisch instrumentarium past bijzonder goed bij deze doelstelling én bespaart kosten. Het MCL heeft ongeveer 1.700 operatie-instrumentensets met elk ongeveer 30 instrumenten erop, dus het gaat om een substantiële hoeveelheid.”

Bron: Persbeicht MCL